Public Safety Building

The new Public Safety Building, 475 S. 300 E., is open! The public is invited to attend a scheduled Scouting presentation and/or participate in a tour of the Public Safety Building the third Wednesday of each month. Classes will be held starting at 4:00 p.m. and 5:00 p.m. sharp. There is a limit of 21 participants per class, including supervision of 1 adult per six children. To request a tour, send an email to with the following information:

  • Full Name
  • Phone Number
  • Email Address
  • Date and time of request
  • How many people will be on the tour? (Children and adults)

In November 2009, more than 65% of Salt Lake City voters approved a $125 million general obligation bond to fund the construction of a new Public Safety Building. The facility, which includes a new Emergency Operations Center, will serve Salt Lake City residents, visitors and businesses and better meet the needs of Utah’s Capital City. The project was completed in 2013.

Below is a Virtual Tour that will allow you to experience the energy efficient Public Safety Building from every angle, both inside and outside. You will be able to virtually fly through the public lobby, plaza and festival space, and Emergency Operations Center.



View of Building from 300 East

The new Salt Lake City Public Safety Building is 4 stories tall. The new Public Safety Building frames views of the Wasatch Mountains to the east and is a pedestrian friendly development. The building is designed to fit the definition of a Net Zero Energy Emissions building. This means that the new building will produce at least as much emissions-free renewable energy as it would otherwise consume if obtained from emissions-producing energy sources. Net Zero Energy will be achieved by dramatically reducing building energy use and utilizing renewable energy. Energy use reduction is accomplished with high efficiency building and systems design, building operations, and occupant energy management strategies. Renewable energy is produced by photovoltaic and solar thermal arrays.



View of Lobby looking South

The building is organized around an entry plaza viewed through a tall curving glass wall. The curving glass wall defines circulation that overlooks the lobby, the exterior entry plaza and the neighboring community. The tall narrow atrium is designed to allow a visual connection between the floors but maintain a limited secure view up to the other floors from level one. This visual connection and an adjacent open staircase are designed to promote communication and camaraderie among the Police, Fire and Emergency Operations staff.



View of Plaza looking North

The Public Plaza will be a major new open space to be used and enjoyed by visitors, workers, nearby residents and occupants of the future transit oriented development. The orientation of the plaza and the overhead photovoltaic canopy draws attention to the building and direct visitors to the main entry. The overhead photovoltaic canopy provides filtered sun & shade on the public plaza. It also provides strong visual and physical connections to Library Square, to downtown and to the public transit along E 400 South. The east/west axial connection to the library block and City Hall extends through the public space. Intimate gardens and seating will provide large and small gathering spaces and interest within the larger open area.



Updated PSB Project Schedule

  • Project Fencing Erected – Feb 14, 2011
  • Demolition – Feb 14, 2011 – May 15, 2011
  • Excavation – May 15, 2011 – July 15, 2011
  • Parking – July 15, 2011 – Oct 15, 2011
  • Base Building – Oct 15, 2011 – Spring 2013